woensdag 17 oktober 2012

Internationaal colloquium over het geïllustreerde boek in België 1800-1865

Op 19 en 20 november 2012 vindt in de Koninklijke Bibliotheek van België het internationaal colloquium ‘Het geïllustreerde boek in België 1800-1865’ plaats.
Terwijl er al heel wat onderzoek is gedaan naar het geïllustreerde boek in België rond 1900, blijft de periode daarvoor, van 1800 tot circa 1865, vrij onontgonnen gebied. Dit colloquium wil onderzoek doen naar die periode volgens verschillende onderzoeksassen: technieken en betrokken partijen, betrokken partijen en plaatsen, plaatsen en genres, handel en verspreiding. In de exposés komen figuren aan bod als Antoine Dewasme, Simonau en Toovey in Brussel, Avanzo in Luik, Félicien Rops in Namen, Felix De Vigne in Gent en enkele pioniers van de fotografie in de uitgeverswereld.
Botanische boeken, tijdschriften over tuinbouw, de geïllustreerde pers, architectuur, muziek, artistieke feesten en salons zijn stuk voor stuk genres en kanalen waarin Belgische illustratoren en kunstenaars hun kunst tot uiting brachten. Ook de invloed van het Belgische geïllustreerde boek in het buitenland, de handel en namaak worden aan de hand van casestudy’s behandeld.
Organisatie: Koninklijke Bibliotheek van België i.s.m. de contactgroep Documents rares et précieux van het FNRS en de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis.
Info: www.kbr.be

Bijeenkomst 11 december 2012 - Petrus van Schendel: meester van het avondlicht


Op 11 december 2012 komt XIX samen voor een geleid bezoek aan de tentoonstelling Petrus van Schendel: meester van het avondlicht in Breda's Museum. Het bezoek wordt begeleid door Jan de Meere, de auteur van de monografie over van Schendel die ter gelegenheid van de tentoonstelling wordt gepubliceerd. Aansluitend kan iedereen samen lunchen en bijpraten. Contacteer Marjan Sterckx of Jan Dirk Baetens voor meer informatie.

dinsdag 16 oktober 2012

Grafgalerijen van Laken 'on air'

Aflevering 7 van het Canvas-programma Publiek Geheim, op di. 30 okt. 2012 ca. 21u10, is geheel gewijd aan de begraafplaats en de grafgalerijen van Laken. Collega Linda Van Santvoort, hoofddocent aan de UGent en voorzitter van de v.z.w. Epitaaf, zal er haar passie voor de begraafplaats en het funeraire erfgoed delen.
Een geleid bezoek aan de begraafplaats staat op het activiteiten-verlanglijstje van XIX.