donderdag 16 februari 2017

Causerie “A Tale of Two Cities: Rechtsiconologische vergelijking van de decoraties voor het Hof van Assisen van Antwerpen (1885-1893) en Brabant (1908-1914)"

7 Maart 2017 – Causerie “A Tale of Two Cities: Rechtsiconologische vergelijking van de decoraties voor het Hof van Assisen van Antwerpen (1885-1893) en Brabant (1908-1914)" door Stefan Huygebaert (UGent)

Op dinsdag 7 maart 2017 om 16u00 geeft Stefan Huygebaert in de vergaderzaal van het Instituut voor Rechtsgeschiedenis van de UGent een rechtshistorische causerie met als titel “A Tale of Two Cities: rechtsiconologische vergelijking van de decoraties voor het hof van assisen van Antwerpen (1885-1893) en Brabant (1908-1914). 
Hoewel beide steden slechts vijftig kilometer van elkaar verwijderd liggen, kan het verschil tussen de monumentale schilderingen in de hoven van assisen van Antwerpen en Brabant omzeggens niet groter zijn. Dit verschil gaat zowel op voor de artistieke middens en hun specifieke symbiose van kunst en recht, als voor de gekozen iconografie. De Antwerpse casus speelt zich zo’n tien jaar na de inauguratie van het Antwerpse justitiepaleis af. Eind 1885 neemt rechtbankvoorzitter Théophile Smekens het initiatief om schilders Pieter Van der Ouderaa, Karel Ooms en de gebroeders Juliaan en Albrecht De Vriendt de muren van Antwerpse assisenhof te laten decoreren, bijgestaan door stadsarchivaris Pieter Génard. Twintig jaar later krijgt Jean Delville, na herhaaldelijke oproepen uit de hoek van Edmond Picard, als idealistisch kunstenaar de opdracht voor de decoratie van het hof van assisen van Brabant, een ruimte in het hart van Brusselse Justitiepaleis die in 1944 volledig verloren ging. Op basis van archiefonderzoek, 3D-reconstructies en iconologische analyse tracht deze lezing beide decoratieprogramma’s comparatief te kaderen binnen de laatnegentiende-eeuwse evoluties van het strafrecht en de Belgische kunst. 

Aanmelden kan via Stefan.Huygebaert@UGent.be.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten